Annie M.G. Schmidthuis

Prijsvraag herontwikkeling waterzuiveringssilo’s op amsterdams zeeburgereiland

And the winner is……!!!!!!!! Het Annie MG Schmidt huis met Praq op ‘t daq.

“Een standbeeld wilde ze zeker niet. Ook niet zo’n museum met ‘suffe vitrinekasten’, waar je alleen maar kunt kijken. Als ze nou toch herdacht moest worden, moest het met een kinderspeelplaats. Dat zei Annie M.G. Schmidt (1911-1995) nog bij leven.”

Bron: het Parool.nl, 2009

Nu gaat het Annie M.G. Schmidt Huis er komen. In Amsterdam. In de oude rioolzuiveringssilo’s op het Zeeburgereiland. Het ontwerp daarvoor heeft de gemeentelijke prijsvraag gewonnen voor een bestemming van de drie silo’s. De winnaar is vanmorgen bekendgemaakt door wethouder Maarten van Poelgeest (favoriete boek Floddertje). Hij spreekt van ‘een bijzonder leuk plan’.

Het Annie M.G. Schmidthuis wordt een ‘cultuurhuis’. In de ene silo komt een ‘museum’ over leven en werk, met op het dak een speeltuin. In de andere silo komen een theater en bioscoop, studio’s en les- en vergaderruimtes, cafe met terras en een winkel. Daar komt op het dak een restaurant. Een glazen tussenbouw verbindt de silo’s. Van Poelgeest: ”Annie hoort in Amsterdam en dit is een heel goede plek. De silo’s zijn mooi. En zo bewaren we ook een beetje van vroeger.”Dus zal straks op het silodak een giraf de weg wijzen. Je ziet die lange rug waar Dikkertje Dap vanaf gleed. Zo hoog achter glas een bijna futuristisch beeld, maar helemaal in de geest van Annie. (LOES DE FAUWE)”

In het nieuws:
Annie M.G. Schmidthuis
de Volkskrant
Het Parool
AT5
RTV noord holland

 

 

Ontwerp
Interieur Annie MG Schmidthuis: Janneke Hooymans (Thisisjane)
Architect: Arons en Gelauff
Interieur Praq: Tjep./ Thisisjane
Lokatie
Zeeburgereiland, Amsterdam
Oppervlak
2300 m2
Partners
Annie MG Schmidt Huis
Praq
AM
Alliantie

 © 2009