Marius Meijboomstraat 109-111

De zorginstelling Marius Meijboomstraat biedt een huiselijke omgeving voor meervoudig gehandicapte kinderen. Waar normaliter de zorg leidend is in de inrichting van een woning voor kinderen met deze speciale behoeften, is er deze keer gekeken naar huiselijkheid.

Géén stootstrips op de muren, maar wanden bekleed met vilt, zacht en sterk. Het handige XY tillift-systeem is weggwerkt in het houten lattenplafond. Alle radiatoren zijn omtimmerd tot een bank, waar je lekker op kunt zitten én waarmee de kinderen beschermd zijn tegen de hete radiatoren met scherpe hoeken. De kast in de woonkamers zijn meegenomen in de architectuur als vaste kleurrijke elementen in de ruimte. Hierin mag het gebeuren:  televisie, speelgoed, kamerplanten. We hebben ook gewoon meubilair, een bank waarop gezeten kan worden met een begeleider, een eettafel met stoelen voor de zorg en de ouders. Een open keuken in de woonkamer, waar gezamenlijk gekookt kan worden, met een plek voor de kinderen om ‘mee te helpen’.

 

De bergruimte is een verbindende schakel tussen twee woongroepen op 1 etage. De ruimte wordt gedeeld door beide groepen en heeft een wasplek, twee afsluitbare medicijnbereidingsruimtes en een slaapkamer voor de wacht. De ruimte krijgt vorm door een meanderende kast waar al deze functionaliteiten in verwerkt zijn.

 


Prints

Voor dit project heeft Thisisjane ook de prints ontwikkeld die door het hele pand terug te vinden zijn. De Iep, de boom die je het meest ziet in Amsterdam speelt de hoofdrol in de beelden.  Kenmerkend voor deze boom is dat in het voorjaar haar zaadjes als een pak sneeuw in de stad liggen. Deze zaadjes komen terug in de prints als grote bladeren aan de bomen. De beelden zijn samengesteld met bestaande beelden en zelfgemaakte materialen.

 

 

Publicatie op architectenweb, 13 maart 2017

 

 

Ontwerp
Architectuur : Arons & Gelauff Architecten
Interieur : Thisisjane
Illustraties : Thisisjane, Janneke Hooymans en Danielle Pennock
Lokatie
Amsterdam IJburg
Oppervlak
1200 m2
Realisatie
Slokker Bouw
Daniel van Velsen
Starproject
Fotografie
Sasa Danilovic
Janneke Hooymans

© 2016