Design Studio

Textielmuseum Tilburg

Opdracht

Ontwerp een ruimte in het textiellab van het TextielMuseum waar de bezoeker in huid kruipt van een designer en haar/zijn eigen paar sokken of sjaal ontwerpt. De ruimte moet inspireren en de uitstraling hebben van een designstudio.

KaleidoCollective_textielmuseum5
KaleidoCollective_textielmuseum4

Oplossing

In de inspiratieruimte maak je kennis met ontwerper Bert Jan Pot die het stramien en de kleurpaletten heeft ontworpen, een 8 meter lange sjaal laat de talloze kleurcombinaties zien, een mobiel met sokken showt dat je bijna oneindig kunt varieren.

In de ontwerpruimte werk je op 1 van de 5 consoles, op het scherm volg je de simpele aanwijzingen en het ontwerpen kan beginnen: pak kleurstalen van de wand, combineer deze en gebruik ze vervolgens om de sok of sjaal op het scherm in te kleuren.

Ontwerp klaar? Dan wordt het uitgebreid op 1 van de machines! 

 

'Combineer verschillende kleuren garens en maak je design af met je eigen tekst.'

KaleidoCollective_textielmuseum10
KaleidoCollective_textielmuseum8

Instucties op het scherm en op de wanden laten zien dat het stappenplan heel eenvoudig is, al je aandacht kan uitgaan naar het maken van jouw perfecte sok of sjaal. 

 

De ruimte is gebouwd uit lichtgewicht greenpanel op een staalstructuur. Een 'groen' materiaal. De kern van de platen hebben een honingraat structuur die zichtbaar wordt aan de randen van het materiaal. De ruimtes zijn zwart-wit zodat ze een neutrale achtergrond geven aan alle kleur die in de ontwerpen voorkomt.

KaleidoCollective_textielmuseum13
KaleidoCollective_textielmuseum7De dynamiek tussen het zwart-wit geeft de ruimte toch een heel eigen karakter. De wanden zijn laag, als je staat kan je er over heen kijken vanuit het Lab naar de DesignStudio en andersom. Als je echter zit te werken ben je mooi afgeschermd. De werkbladen zijn van hi-macs, een composiet materiaal dat door en door op kleur is. Het is naadloos verwerkt tot lange werkplekken.

'Bekijk live hoe je ontwerp gemaakt wordt op een van onze state-of-the-art breimachines.'

KaleidoCollective_textielmuseum15

Het resultaat..!

2020

Permanente opstelling
Opdracht: Textielmuseum
Oppervlakte 145 m2
Fotografie door Erik Nap
Bouw door Planemos

Kaleido Collective

Ontworpen door Erik Nap en Janneke Hooymans


Thisisjane is een multidisciplinair 
ontwerpburo. We ontwerpen interieurs voor o.a. scholen, bedrijven en particulieren. Tentoonstellingen ontwerpen we voor o.a. musea, bezoekerscentra, archieven en merken. 

Postjesweg  1
1057 DT Amsterdam
+31 0 624 65 2993
jane@thisisjane.com

Thisisjane is ook onderdeel van Kaleido Collective


© Thisisjane 2020

Strategie & Concept
Moodboards
Vloerplannen
3d visualisatie
Materialisatie
Turn key oplevering


Storytelling
Visual Identity
Ruimtelijk ontwerp
Grafisch ontwerp
Interactives
Projectmanagement
Turn key delivery